НАШИТЕ ПРОЕКТИ

Castor_Image-web

2022 – КАСТОР / ПОРТРЕТИ НА НЕИЗВЕСТНОТО

 

музикалнодраматично и визуално изпълнение  на Петър Дундаков, Явор Гърдев и Венелин Шурелов

Идея и музика: Петър Дундаков

Текст и сценична реализация: Явор Гърдев

Визуална среда: Венелин Шурелов

Участват: Пламена Гиргинова (сопрано), Божана Юрганджиева (маримба и перкусии), Маргарита Илиева (роял), Иван Бърнев (в ролята на Кастор)

Звуков дизайн: Генади Иванов

Разпространява: Сдружение Антракт

премиера: 29 декември 20.00 ч. РЦСИ Топлоцентрала, Голяма зала

30 декември 18.00 ч. и 21.00 ч. РЦСИ Топлоцентрала, Голяма зала

2022Софийска премиера на спектакъла „Портрети на неизвестното“

Ко-продуциране на софийската премиера на спектакъла „Портрети на неизвестното“ – репетиции, отложена премиера за декември 2022 поради пандемичната ситуация. Проектът е подкрепе от програма „Култура“ на Столична община.

 

Премиера – декември 2022 

2021 – Гостуване на спектакъла „Тартюф“ по Молиер на режисьора на Игор Вук Торбица, Сърбия.

Премиера – декември 2022 Съорганизатор на гостуването на спектакъла „Тартюф“ на оригиналния млад сръбски режисьор Игор Вук Торбица в София  на сцената на Театър „Българска армия“ от програмата на Световен театър в София. Проектът е подкрепен от МК.

 

2020 Гостуване на спектакъла „May be” („Може би“) на Компания Маги Марен, Франция

Участие на АНТРАКТ като съорганизатор на пътуването на трупата и представянето на спектакъла в програмата на Световен театър в София 2020. Проект, подкрепен от  Национален фонд „Култура“.

“Може би” е спектакъл от историческо значение на гранд-дамата на танцовия театър от Франция – Маги Марен. Тя е носител на много отличия, сред които “Златен лъв” от Биеналето във Венеция. Създаден през 1981 г. върху произведения на С. Бекет, той и до днес не слиза от световните сцени.

 

2020  – Координиране и подготовка на критически отзиви от фестивална селекция

Координация на критически отзиви за част от чуждите и българските         спектакли в основната програма на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ 2020 

2020  – Съставителство и издаване на „30 сезона Сфумато“

Книгата „30 сезона Сфумато“ е сборник с критически студии, написани от петима театроведи – Камелия Николова, Николай Йорданов, Анна Топалджикова, Венета Дойчева и Ромео Попилиев, които предлагат пет различни гледни точки на наложилите се театрални изследователи към работата и мястото на ТР „Сфумато“ в българския и европейския театрален контекст.
Проектът е реализиран от сдружение „АНТРАКТ“ в сътрудничество с Фондация „Homo Ludens” и е подкрепен от програма „Култура“ на Столична община със сумата 3 300 лв.
Книгата е представена в Театрална работилница „Сфумато”.

2019 Клуб за театър „Агора“  

Клуб за театър „Агора“ е дискусионен и образователен проект, иницииран от театрални педагози и специалисти. Целта му е да привлече и изгради общност от информирани и критически мислещи млади зрители. Проектът създава мрежа от партньорства със столични театри и международни форуми и предоставя възможност на неговите участници за регулярни театрални посещения. Неговият фокус е да разкрие пред младите хора театъра като изкуство, което ангажира и рефлектира върху значими въпроси на съвременните общества в Европа и нейните ценности. Участниците ще бъдат въвлечени в дискусии, творчески срещи и уъркшопи. Те ще изградят канали за комуникация в дигитална среда, където да споделят и обсъждат своите преживявания и позиции, свързани с изкуството на театъра.  
Вижте повече на: https://www.facebook.com/groups/386364578453479

От създаването си през 1999 г. до днес Сдружение АНТРАКТ е реализирало редица проекти, между които:

·        Издаване на театрален сборник “Театралната практика в края на 90-те” (1999)

·        Превод и издаване на “История на театъра” от Глин Уикъм (2002)

·        Копродуцент на първата театрална постановка на новата българска пиеса “Една добра жена в една лоша зима” от Пламен Дойнов в Драматичен театър – Шумен, 2000

·        Издаването на сборник “Позната/непозната българска драма“ (2000)

·        Издаване сборник “Contemporary Bulgarian drama 1” (2001) (Сборникът представя шест нови пиеси на съвременни български автори в превод на английски)

·        Провеждане на дискусия в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” на тема “Театрознанието-предефиниране на границите” и издаване на сборник, който включва изнесените доклади (2003)

·        Отпечатване книгата на Камелия Николова “Модерната европейска драма в Народния театър между двете световни войни”. Издателство „Фигура“, 2004

·        Провеждане на конференция в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” на тема “Българско драматургично наследство: нови прочити”, 2005

·        Издаване на сборник “Българско драматургично наследство: нови прочити”, 2006

·        НАГРАДА ИКАР 2007 за сборника “Българско драматургично наследство: нови прочити”

·        Продуцент на постановката на Ани Васева “Свидригайлов” по Ф. Достоевски, 2008 (Спектакълът се играе на сцената на Театрална работилница “Сфумато”).

·        Съиздател на брой 14 на театралното сп. “Homo Ludens“, 2009

·        Издаване на книгата „Процедури и критерии за оценяване на театралната дейност” с автори Николай Йорданов, Калина Вагенщайн, Десислава Стойчева, 2009

·        Продуцент на постановката на Ани Васева „Пиеса за умиране”, 2010 (Спектакълът се играе в Независимо пространство за съвременно изкуство „The Fridge”)

·        Продуцент на постановката „Франкенщайн” на Ани Васева, 2011 (Спектакълът се играе на сцената на ТР “Сфумато”)

·        Продуцент на постановката на Теа Сугарева на новата българска пиеса “Робин” от Анна Топалджикова”, 2013

·        Съорганизатор на гостуване на чужди трупи в България, Платформа Световен театър в София, 2014

·        Съорганизатор на гостуване на чужди трупи в България, Платформа Световен театър в София, 2015

·        Съорганизатор на гостуване на чужди трупи в България, Платформа Световен театър в София, 2016

·        Съорганизатор на гостуване на чужди трупи в България, Платформа Световен театър в София, 2017

·        Организатор на проекта АГОРА – Дискусионен клуб за ученици и млади хора с цел приобщаването им към театралното изкуство и развитие на нови публики, 2018

·        Надграждане и поддържане на Дискусионен клуб АГОРА за ученици и млади хора с цел приобщаването им към театралното изкуство и развитие на нови публики, 2019

·        Съставителство и издаване на сборник критически студии „30 сезона Сфумато“, 2020

·        Координация на критически отзиви за МТФ Варненско лято, 2020

·        Съорганизатор на гостуването на спектакъла „Тартюф“, Сърбия в ТБА, Световен театър в София, 2021

·        Софийска премиера на спектакъла „Портрети на неизвестното“ на Петър Дундаков, Явор Гърдев и Венелин Шурелов, 2021 (премиерата е отложена поради пандемичната ситуация за декември 2022)